Široké nudle s šafránem a slávkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Široké nudle s šafránem a slávkami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Mikova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 42110 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 ks | Bylinky čerstvé - svazek |
1 stroužek | Česnek |
1 špetka | Cukr krupice |
0,5 hrst | Kopr čerstvý |
20 g | Máslo čerstvé |
1 balení | Mušle slávky |
400 g | Nudle široké |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 hrst | Petržel - nať |
250 g | Rajčata |
1 špetka | Šafrán |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 100g |
---|---|
Cholesterol | 6,1mg |
Draslík | 550,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Mušle slávky, Pepř bílý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Máslo čerstvé, Nudle široké, Olej olivový, Petržel - nať, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Široké nudle s šafránem a slávkami postup přípravy receptu:
1 | Nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s 1 lžící olivového oleje. |
2 | Pod tekoucí studenou vodou omyjeme slávky. Škeble, které jsou otevřené vyhodíme. Šalotky oloupeme, jednu najemno nakrájíme, druhou schováme na později. Česnek oloupeme a půlku ho rozetřeme. V hrnci rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje a nakrájenou šalotku na něm osmahneme. Přidáme třený česnek a slávky a vše podlijeme vínem a vodou. |
3 | Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a najemno nakrájíme. Bylinky (kopr a 1/2 hrsti petrželky) opláchneme a osušíme. Zeleninu spolu s bylinkami přidáme do hrnce ke slávkám a osolené a opepřené vaříme na mírném ohni 8 - 10 minut přikryté pokličkou. Poté vývar přecedíme a povaříme, aby zhoustl. Slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Z těch otevřených vyjmeme maso a vložíme zpět do vývaru. |
4 | Rajčata omyjeme a na každém nakrojíme křížek. Takto připravená rajčata spaříme horkou vodou, vykrojíme zelené okolí stopky a oloupeme. Rajčata rozkrojíme, zbavíme jadýrek a dužinu pokrájíme na kostičky. |
5 | Připravíme si druhou šalotku a zbytek česneku. Nakrájíme ji na velmi jemné kousky, česnek utřeme. V pánvi rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje, přidáme šalotku a česnek a osmahneme. Kostičky rajčat a bouquet garni vložíme do pánve k šalotce a česneku a na mírném ohni chvíli povaříme. Poté bylinky vyjmeme a omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. |
6 | Petrželku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme do něj těstoviny, promícháme a těstoviny krátce ohřejeme. Přidáme slávky, šafrán a rajčatovou omáčku, vše promícháme a v případě potřeby ještě jednou dochutíme. Těstoviny upravíme na talíře a posypané petrželkou podáváme. |