Brčálka - šťovíková polévka z Rokycan - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brčálka - šťovíková polévka z Rokycan
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42114 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1,1 l | Bujón zlatý hovězí |
50 g | Fialka list |
60 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř černý mletý |
60 g | Šťovík |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Zázvor mletý |
200 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 472,1mg |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 42,9mg |
Vláknina | 683,9mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Sůl, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zlatý hovězí, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Šťovík, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Fialka list nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Brčálka - šťovíková polévka z Rokycan postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme 8 dl hovězího bujónu a pomalu přivedeme k varu. Žemle pokrájíme na kostičky, v pánvi rozpálíme máslo (30 g), žemle osmažíme dozlatova a odložíme do misky. |
2 | Jarní mladé lístky fialky a lístky šťovíku omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky. Očistíme pánev, ve které jsme smažili žemli, rozpustíme máslo (30 g) a na něm krátce, za stálého míchání,podusíme lístky šťovíku i fialek. Odložíme je do do misky, přidáme lžíci hladké mouky, zalijeme 3 dl bujónu a vše rozmixujeme na kaši, kterou zamícháme do hovězího bujónu. Pomalu vaříme 8 - 10 minut, poté polévku odstavíme z plotny. |
3 | Polévku ochutíme muškátovým oříškem, zázvorem, pepřem a solí, podáváme s osmaženými kostičkami žemle. |
Poznámka
Servírujeme teplé.