Hovězí vařený jazyk - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí vařený jazyk
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 42126 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
5 g | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
2 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1,5 kg | Hovězí jazyk |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
5 g | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř bílý celý |
4 g | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
10 g | Petržel - nať |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
1 l | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 291,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Citronová šťáva, Hovězí jazyk, Nové koření celé, Pepř bílý celý, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí vařený jazyk postup přípravy receptu:
1 | Do tlakového hrnce vložíme jazyk, 1 ks cibule, nové koření, celý pepř, sůl, bobkový list, zalijeme vodou, hrnec uzavřeme a jazyk vaříme doměkka. Uvařený scedím, hned opláchneme pod studenou, vodou a z jazyku očistíme kůži, zas ho opláchneme a nakrájíme na porce. |
2 | Mrkev, petržel, celer očistíme, nastrouháme, cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme na pánev s rozpáleným máslem a necháme ji zesklovatět, přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, zeleninu podusíme, zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar, přivedeme k varu, vylijeme smetanu smíchanou s moukou a pod poklici povaříme asi tak 10 minut. Ještě horkou omáčku rozmixujeme, podle vlastni chutě přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu s nasekanou petrželovou natí, ještě zamícháme a podáváme. |
3 | Na talíř položíme porce jazyků a zalijeme připravenou omáčkou. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo, jako příloha můžou byt vařené brambory, rýže, ale také houskový knedlík.