Pilaf kořeněný z rýže basmati - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pilaf kořeněný z rýže basmati
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 42139 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
175 g | Brokolice |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
60 g | Hrozinky |
6 g | Kardamom |
1 kávová lžička | Kurkuma |
6 polévková lžíce | Olej rostlinný |
8 ks | Pepř černý celý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
60 g | Pistácie |
500 g | Rýže Basmati |
1 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Vývar zeleninový |
225 g | Žampiony - sterilované |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 132g |
---|---|
Cholesterol | 5,4mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 72g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,5mg |
Vitamín E | 3,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hřebíček, Kardamom, Kurkuma, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Pistácie, Skořice celá, Sůl, Žampiony - sterilované mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Hrozinky, Pepř černý mletý, Rýže Basmati, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pilaf kořeněný z rýže basmati postup přípravy receptu:
1 | Rýži propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Stonky brokolice očistíme, nakrájíme na malé růžičky a stonky po délce rozkrojíme na 4 díly a příčně pokrájíme na kousky o velikosti 1 cm. |
2 | V pánvi rozehřejeme olej, přidáme pokrájenou cibuli a stonky brokolice a smažíme 3 minuty. Přidáme pokrájené žampiony, rýži, rozetřený česnek, skořici, hřebíček a kardamom (6 ks), kurkumu, pepř, sůl a 1 minutu smažíme. |
3 | Přilijeme vroucí vývar, vmícháme růžičky brokolice a přivedem k varu. Pod poklicí vaříme 15 minut, poté odstavíme ze sporáku a necháme pilaf přikrytý dalších 5 minut. Přidáme pistácie, hrozinky a načechráme rýži. |
4 | Podáváme horké. |
Poznámka
Zeleninový vývar musí být horký. Pistáciové oříšky nasekané.