Recept

Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 130 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 100 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 42207

Ingredience

0,5 polévková lžíce Libeček
2 kávová lžička Majoránka
2 špetka Muškátový oříšek
2 špetka Nové koření mleté
1 polévková lžíce Pažitka
1 kávová lžička Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel - nať
3 polévková lžíce Strouhanka
2 polévková lžíce Sádlo škvařené
2,5 kávová lžička Sůl
6 ks Vejce slepičí
500 g Vepřová plec
250 g Vepřový bok uzený
1,7 l Voda pitná
2 stroužek Česnek
500 g Žemle tmavá
500 g Žemle tuková
Kvásek
2 špetka Cukr krupice
50 g Droždí
3 dl Mléko čerstvé polotučné

Nutriční hodnoty jedné porce

50% Kalorie 988 kcal
Kilojoule 4 133kJ
30% Sacharidy 109 g
53% Tuky 40 g
69% Sodík 1 g
81% Bílkoviny 45 g

Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami postup přípravy receptu:

1

Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť, dáme do hrnců a zalijeme vodou. Na uzený bůček přilijeme 5-7 dl vody s 0,5-1 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 1 litrem vody s 1,5 lžičkou soli. Vaříme je pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 60 minut.

2

Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Pažitku, petrželku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření a 6 žloutků.

3

Žemle nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je vývarem z masa (přibližně 5-7,5 dl), aby nasákly. Pak nasáklé žemle smícháme s masem a všemi ingrediencemi.

4

Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme mléko s cukrem a necháme vzejít kvásek, který přidáme do nádivky a promícháme. Nádivku ochutíme prolisovaným česnekem, dosolíme podle chuti (1-2 lžičky) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky.

5

Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme ji strouhankou a naplníme hlavičkou - nádivkou.

6

Pečeme v předehřáté troubě při 190 - 200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut.

7

Nádivku nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept