Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami
Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42207 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
2 kávová lžička | Majoránka |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
2,5 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
500 g | Vepřová plec |
250 g | Vepřový bok uzený |
1,7 l | Voda pitná |
500 g | Žemle tmavá |
500 g | Žemle tuková |
Kvásek | |
---|---|
2 špetka | Cukr krupice |
50 g | Droždí |
3 dl | Mléko čerstvé polotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 328,0mg |
Draslík | 724,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,8mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Majoránka, Muškátový oříšek, Pažitka, Sádlo škvařené, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Vepřová plec, Voda pitná, Cukr krupice, Droždí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vepřový bok uzený, Žemle tmavá, Žemle tuková, Mléko čerstvé polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť, dáme do hrnců a zalijeme vodou. Na uzený bůček přilijeme 5-7 dl vody s 0,5-1 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 1 litrem vody s 1,5 lžičkou soli. Vaříme je pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 60 minut. |
2 | Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Pažitku, petrželku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření a 6 žloutků. |
3 | Žemle nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je vývarem z masa (přibližně 5-7,5 dl), aby nasákly. Pak nasáklé žemle smícháme s masem a všemi ingrediencemi. |
4 | Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme mléko s cukrem a necháme vzejít kvásek, který přidáme do nádivky a promícháme. Nádivku ochutíme prolisovaným česnekem, dosolíme podle chuti (1-2 lžičky) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky. |
5 | Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme ji strouhankou a naplníme hlavičkou - nádivkou. |
6 | Pečeme v předehřáté troubě při 190 - 200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut. |
7 | Nádivku nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou. |