Šťavnatý rebarborový koláč s drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šťavnatý rebarborový koláč s drobenkou
Šťavnatý rebarborový koláč s drobenkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 4225 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
110 g | Cukr moučkový |
130 g | Máslo čerstvé |
110 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Pomeranče |
1,5 kg | Reveň (Rebarbora) |
1 ks | Zázvor celý |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 358g |
---|---|
Cholesterol | 156,0mg |
Draslík | 5g |
Vláknina | 73g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 227,6mg |
Vitamín E | 5,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 149,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Pomeranče, Reveň (Rebarbora), Zázvor celý, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šťavnatý rebarborový koláč s drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180C. |
2 | Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. |
3 | V pánvi nejprve rozpustíme cukr, přidáme 50g másla a rebarboru, přilijeme šťávu z půlky pomeranče, vložíme cca 2cm kousek zázvoru, sušený zázvor a povaříme. |
4 | Připravíme drobenku z mouky, moučkového cukru a zbytku másla. |
5 | Rebarborovou směs dáme do zapékací misky, posypeme drobenkou, uhladíme a asi 20min zapečeme do zlatohnědé barvy. |
6 | Koláč podáváme horký se zakysanou smetanou a snítkou máty, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. |
Dobrota
Tento recept není na koláč, ale na crambl. Koláč má vespod těsto. Crambl spíše doporučuji připravovat v jednoporcových zapékacích miskách nebo půjdou použít i nějaké hrníčky, které snesou vyšší teploty. Nyní, v druhé polovině července, je už na rebarboru celkem pozdě. Nejlepší je na jaře a vychutnávat bychom si ji mohli ještě tak maximálně do konce června. Recept hodnotím kladně, z ingrediencí uvedených na 1 porci je porcí podstatně více. Vynechala jsem jen sušený zázvor a ten čerstvý jsem nastrouhala. Není třeba dlouho vařit, je to pár minut. Myslím, že by se ani vařit nemuselo, udělala by se jen ochucená směs a rebarbora by určitě změkla při zapékaní s drobenkou. Bylo by to i rychlejší, tak se rebarbora ještě při zapékaní dost rozvaří. Výsledek ale chutnal, takže palec nahoru.