Švestkový jahelník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestkový jahelník
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | cerna |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 42265 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
120 g | Cukr krupice |
250 g | Jáhly - loupané proso |
50 g | Máslo čerstvé |
1000 ml | Mléko plnotučné |
1 špetka | Sůl |
500 g | Švestky |
2 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 162,7mg |
Draslík | 358,2mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Jáhly - loupané proso, Sůl, Švestky, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švestkový jahelník postup přípravy receptu:
1 | Omyté švestky vypeckujeme a rozkrojíme na čtvrtiny. |
2 | Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou a vsypeme do hrnce se studeným mlékem. Osolíme a zvolna uvaříme kaši. Do hotové kaše vmícháme cukr, 30g másla, citronovou kůru, žloutky a pevný sníh ušlehaný z bílků. Nakonec přimícháme švestky. |
3 | Pekáček vymažeme kouskem másla a naplníme připravenou směsí. |
4 | Jahelník zapékáme ve středně vyhřáté troubě 35-40 minut. |
Poznámka
Jahelník můžeme připravit i ze sušených švestek, které předem namočíme do teplé vody.