Kopřivový jarní svítek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kopřivový jarní svítek
Kopřivový jarní svítek
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42280 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
7 polévková lžíce | Kopřiva |
4 polévková lžíce | Krupice dětská |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko plnotučné |
2 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 271,8mg |
Draslík | 115,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 178,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kopřiva, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kopřivový jarní svítek postup přípravy receptu:
1 | Omyté mladé kopřivové listy dáme do síta (6-7 vrchovatých lžic) a spaříme je vařící vodou (1/2 l). Okapané a vychladlé kopřivy pokrájíme nadrobno. |
2 | Krupici dáme do mísy a zalijeme ji 1 dl horkého mléka, přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla, sůl, pepř, 4 žloutky a kopřivy. Směs pořádně promícháme. |
3 | Vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh, který zapracujeme do svítku. Pekáček vytřeme 2 lžícemi másla a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 190°C - 200°C přibližně 20 minut. |