Barevná vejce pro koledníky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Barevná vejce pro koledníky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42310 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 kávová lžička | Hořčice plnotučná |
2 polévková lžíce | Křen |
1 ks | Limetka |
3 polévková lžíce | Majonéza |
2 ks | Okurky nakládané |
8 ks | Olivy černé |
8 ks | Olivy zelené |
1 ks | Paprika žlutá |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Čedar |
0,5 polévková lžíce | Sýr krémový |
0,5 kávová lžička | Tabasco |
100 g | Tvaroh jemný |
10 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 535,0mg |
Draslík | 292,5mg |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 835,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,6mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Křen, Limetka, Okurky nakládané, Paprika žlutá, Sůl, Sýr Čedar, Sýr krémový, Tabasco, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice plnotučná, Majonéza, Olivy černé, Olivy zelené, Pepř 4 barev, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Barevná vejce pro koledníky postup přípravy receptu:
1 | 10 vajec uvaříme v 1 litru vody natvrdo. Pak je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme na poloviny a vyjmeme žloutky, které odložíme do mísy. |
2 | Křen oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Masitou žlutou papriku omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky které odložíme na ozdobu. Sladkokyselou okurku nakrájíme na plátky. Nakládané zelené a černé olivy necháme okapat. Limetku dobře omyjeme teplou vodou, osušíme a nakrájíme na plátky. |
3 | Do mísy dáme jemný tvaroh, žloutky, tavený sýr, majonézu, sůl a smetanu. Elektrickým šlehačem vyšleháme jemný krém. |
4 | Tento základní krém rozdělíme na 3 části tak, že každou budeme mít zvlášť v misce. |
5 | Krém s chutí hořčice: do základního krému přimícháme 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžičku nálevu ze sladkokyselých okurek a krém znovu prošleháme. |
6 | Krém s chutí papriky: do základního krému přimícháme 1/2 lžičky tabasca, 1/2 lžíce paprikového krému. |
7 | Krém pikantní s barevným pepřem: do základního krému přimícháme 1.5 lžičky čerstvě pomletého pepře 4 barev. |
8 | Barevné krémy ozdobně nastříkáme do vydlabaných vajíček, která položíme na mísu a ozdobíme sladkokyselou okurkou, proužky papriky, olivami a plátky limetky. |
Poznámka
Podle chuti můžeme změnit ozdobení zeleninou, např.: hlávkový salát, ředkvičky, rajčata, kaviár aj.