Dobošův dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dobošův dort
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42383 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
30 g | Máslo čerstvé |
100 g | Pšeničná krupice |
Na těsto | |
---|---|
110 g | Cukr moučkový |
110 g | Mouka pšeničná hrubá |
6 ks | Vejce slepičí |
Na krém | |
50 g | Čokoláda hořká |
150 g | Cukr moučkový |
150 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka polohrubá |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 246,8mg |
Draslík | 102,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Vejce slepičí, Čokoláda hořká, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pšeničná krupice, Mouka pšeničná hrubá, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dobošův dort postup přípravy receptu:
1 | Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku, nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto ve slabé vrstvě rozetřeme na vymazané a krupicí vysypané dno dortové formy a dáme na 5 minut péct do středně vyhřáté trouby, kontrolujeme, aby se nepřipálilo. Takto vytvoříme 6 placek. |
2 | Ve vodní lázni vyšleháme vejce a nastrouhanou čokoládu, postupně přidáme cukr a trochu smetany. Když krém zhoustne, odstavíme a necháme vychladnout. Zatím vyšleháme máslo do pěny a čokoládovou pěnu do něj vmícháme. Krémem spojíme jednotlivé placky a potom ve slabé vrstvě natřeme i povrch dortu. Vidličkou můžeme dort ozdobit ornamenty nebo jednotlivé porce přizdobit šlehačkou. |