Vejce se smetanovou omáčkou a červenou řepou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vejce se smetanovou omáčkou a červenou řepou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42429 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
4 ks | Vejce slepičí |
5 dl | Voda pitná |
Zapečená řepa | |
---|---|
600 g | Červená řepa |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce | Mandle |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Nové koření mleté |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
350 g | Ředkev |
2 polévková lžíce | Semínka slunečnicová loupaná |
2 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Zázvor mletý |
Smetanová omáčka | |
1 dl | Bujón zlatý zeleninový |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 459,1mg |
Draslík | 870,4mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,4mg |
Vitamín E | 3,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kopr čerstvý, Vejce slepičí, Voda pitná, Červená řepa, Mandle, Muškátový oříšek, Ředkev, Sůl, Zázvor mletý, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Semínka slunečnicová loupaná, Smetana 16% (pochoutková), Smetana 33% (šlehačka), Bujón zlatý zeleninový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vejce se smetanovou omáčkou a červenou řepou postup přípravy receptu:
1 | Červenou řepu a černou ředkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky, které vložíme po vrstvách do pekáčku. |
2 | V míse si promícháme 2 dl smetany s 2 dl zakysané smetany a 2 lžícemi Maizeny (kukuřičný škrob). Přidáme sůl, pepř, zázvor, muškátový oříšek a mleté nové koření. Vše dobře promícháme a směsí zalijeme řepu. Povrch posypeme plátky mandlí a slunečnicovými semínky. Pekáček s řepou vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pomalu ji zapečeme asi 40-45 minut. |
3 | Mezitím petrželku a kopr omyjeme, petrželku drobně pokrájíme, kopr odložíme. Do kastrolku dáme vařit 5 dl vody, když začne vřít, vložíme do ni 4 vejce a uvaříme je naměkko. Vaříme je 4-5 minut, víc ne. Pak je pod tekoucí studenou vodou zchladíme a oloupeme. |
4 | V rendlíku přivedeme k varu 1 dl zeleninového bujónu. Přimícháme 1,5 dl smetany a za stálého míchání necháme přejít varem. Pak omáčku dochutíme pepřem, za stálého šlehání vmícháme žloutek, petrželku a dochutíme solí a pepřem. |
5 | Na talíře rozpůlíme vejce, které přelijeme omáčkou, přidáme plátky zapečené řepy, které ozdobíme snítkou kopru a podáváme. |