Rizoto se žampiony, tykví a šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto se žampiony, tykví a šunkou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 42514 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
3 kávová lžička | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
400 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Sůl |
100 g | Šunka od kosti |
100 g | Sýr Parmezán |
120 g | Tykev |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
125 ml | Víno bílé |
1,3 l | Vývar drůbeží |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 30,5mg |
Draslík | 643,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Rýže loupaná, Sůl, Šunka od kosti, Sýr Parmezán, Tykev, Tymián čerstvý, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto se žampiony, tykví a šunkou postup přípravy receptu:
1 | Tykev nakrájíme na kousky, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme a na 25-30 minut dáme do předehřáté trouby na 230°C. Pečeme doměkka. |
2 | V pánvi se silným dnem, nejlépe teflonové, zahřejeme olej, přisypeme kolečka pórku, prolisovaný česnek, kostičky šunky od kosti (3% tuku) a 2 minuty smažíme. Pak přilijeme bílé víno, přidáme nasekaný čerstvý tymián, kostičky žampionů, zamícháme a 4 minuty vaříme. Vmícháme krátkozrnnou bílou rýži a upečenou tykev, zalijeme drůbežím vývarem. Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a v předehřáté troubě (na 200°C), pečeme 25 minut, do změknutí rýže. Přidáme nasekanou petrželovou nať a okořeníme. Před podáváním posypeme strouhaným parmazánem. |
Poznámka
Můžeme podávat s čerstvým chlebem.