Volarská velikonoční vejce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 48 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Volarská velikonoční vejce
Celkový čas: | 48 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 18 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42518 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule |
100 g | Kopřiva |
3 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hrubá |
8 ks | Rohlíky bílé |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
3,5 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
200 g | Vepřové koleno uzené |
4 l | Voda pitná |
2,5 dl | Zakysaná smetana |
400 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 304,0mg |
Draslík | 401,9mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 376,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Kopřiva, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá, Rohlíky bílé, Vepřové koleno uzené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Volarská velikonoční vejce postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme mladé kopřivové listy a spaříme je vroucím mlékem, kopřivy poté nadrobno posekáme a dáme do mísy. Maso z uzeného kolena pomeleme na masovém strojku a odložíme do mísy. Poté pomeleme 8 rohlíků, které přidáme do mísy ke kopřivám. |
2 | Oloupeme cibuli a drobně ji pokrájíme. V pánvi rozehřejeme sádlo a cibuli s masem osmažíme dorůžova. Vychladlou směs přidáme ke kopřivám. Do mísy ještě přidáme 500 g hrubé mouky, 2.5 dl zakysané smetany, 5 vajíček a sůl. Promícháme a uhněteme tuhé těsto. |
3 | V hrnci přivedeme k varu asi 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Velkou lžicí vykrajujeme těsto tak, že tvar připomíná vejce. Pomalu je vaříme 10-12 minut. |
4 | Uvařená "vejce" rozkrájíme a podáváme s kysaným zelím. |