Zapečené kořeněné ústřice plněné pórkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené kořeněné ústřice plněné pórkem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 42562 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
1 ks | Citrony |
1 špetka | Cukr moučkový |
30 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
1 špetka | Šafrán |
140 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
500 g | Sůl mořská |
24 ks | Ústřice |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 293,4mg |
Draslík | 819,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 51,8mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Sůl, Ústřice, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pórek, Šafrán, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečené kořeněné ústřice plněné pórkem postup přípravy receptu:
1 | Ústřice vyjmeme z lastur a necháme vychladit v lednici. Prázdné lastury důkladně omyjeme, rozložíme na ohnivzdorné talíře na vrstvu mořské soli. |
2 | V kastrolu rozehřejeme máslo a osmahneme na něm za stálého míchání nadrobno pokrájený pórek. Ochutíme solí, pepřem, cukrem a zakryté necháme dusit, ke konci zakápneme citronovou šťávou. |
3 | V dalším hrnci přivedeme k varu víno se šafránem a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu množství. Smetanu rozmícháme se žloutkem, přidáme k vínu. Mícháme do zhoustnutí, ale již nevaříme. Osolíme a opepříme dle chuti. |
4 | Do každé lastury vložíme trochu pórku, na něj rozdělíme ústřice. Přelijeme omáčkou a pod rozpáleným grilem několik minut zapečeme. Poté ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.