Kostky čokoládovo-meruňkovo-mandlové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kostky čokoládovo-meruňkovo-mandlové
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 42590 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
200 g | Čokoláda na vaření |
80 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
3 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
4 polévková lžíce | Mandle |
100 g | Máslo čerstvé |
80 g | Meruňky |
375 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
3 ks | Vejce slepičí |
5 polévková lžíce | Voda pitná |
Na polevu | |
330 g | Čokoláda hořká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 15,9mg |
Draslík | 38,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 44,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Meruňky, Skořice mletá, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Čokoláda hořká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kostky čokoládovo-meruňkovo-mandlové postup přípravy receptu:
1 | Na menší kousky rozlámeme čokoládu, vložíme do nádoby. Přilijeme vodu, přidáme máslo. Nádobu umístíme do většího hrnce s vodou na plotně, ve vodní lázni zahříváme, až se vytvoří hladká hmota. |
2 | Vzniklou směs vlijeme do mísy, pomocí kuchyňského robotu se šlehacími metlami do ní zašleháváme postupně moučkový cukr, vanilkový cukr a mletou skořici. Poté přidáme postupně jedno po druhém vejce a stále zašleháváme. |
3 | Do misky nasypeme mouku, vmícháme prášek do pečiva. Mouku postupně sypeme do vzniklé čokoládové směsi a neustále zapracováváme šlehačem, zapnutým na nejvyšší rychlost. |
4 | Do hotové směsi nasypeme odpeckované, na menší kousky nakrájené meruňky a nadrobno nasekané mandle. Vařečkou promícháme. Část mandlí a meruněk ponecháme na posypání hotového koláče. |
5 | Připravíme plech o rozměrech 46 x 30 centimetrů a položíme na něj alobal tak, aby vyčníval ještě asi 2,5 centimetru nad okraj. Alobal vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vlijeme na alobal. Předehřejeme troubu na 180°C, koláč pečeme asi 25 minut. |
6 | Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. |
7 | Připravíme polevu: na menší kousky nalámeme čokoládu a vložíme ji do menšího hrnku. Ten umístíme do většího hrnce s vodou na plotně a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Tekutou čokoládou potřeme povrch koláče. Nakonec zasypeme zbytkem sekaných meruněk a mandlí. Vychladlý koláč rozkrájíme na kousky o rozměrech 5 x 5 centimetrů. |
Poznámka
Servírujeme studené.