Mandlovo-čokoládový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mandlovo-čokoládový koláč
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 42596 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
40 g | Čokoláda hořká |
125 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
200 g | Mandle |
4 polévková lžíce | Marmeláda meruňková |
2 polévková lžíce | Rum |
4 polévková lžíce | Solamyl - bramborový škrob |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
4 ks | Vejce slepičí |
5 polévková lžíce | Voda pitná |
Na polevu | |
115 g | Čokoláda na vaření |
1 polévková lžíce | Kokosová smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 18,2mg |
Draslík | 36,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr moučkový, Mandle, Rum, Strouhanka, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Marmeláda meruňková, Solamyl - bramborový škrob, Čokoláda na vaření, Kokosová smetana mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mandlovo-čokoládový koláč postup přípravy receptu:
1 | Do misky vlijeme 3 lžíce vody a vyklepneme vejce. Kuchyňský šlehač nastavíme na nejvyšší rychlost a šleháme asi minutu, dokud se nevytvoří pěna. V další misce promícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a postupně vkládáme do pěny z vajíček, přitom směs stále vyšleháváme po dobu asi tří minut. Dále přidáváme postupně umleté mandle, škrob, čokoládu a strouhanku. |
2 | Přichystáme plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů a vložíme na něj pečicí papír, který bude mírně přečnívat okraje. Na plech nalijeme těsto v asi dvoucentimetrové vrstvě a rovnoměrně rozetřeme. Předehřejeme troubu na 200 °C. Pečeme asi 15 minut. Hotový koláč sundáme z plechu a počkáme, než vychladne. |
3 | Do menšího hrnku vložíme meruňkovou marmeládu, přidáme k ní rum a 2 lžíce vody. Rozmícháme do úplně hladké hmoty. Čekáme, dokud marmeládová směs nezačne vřít. Vychladlý koláč obrátíme naruby a spodek potřeme rozvařenou meruňkovou směsí. Opět počkáme, až vychladne. |
4 | Na menší kousky rozporcujeme čokoládu a vhodíme do hrnku. Vložíme k ní kokosovou smetanu a hrnek umístíme do vodní lázně ve větším hrnci. Necháme ji rozpustit a vymícháme dohladka. Pak čokoládovou směs natřeme na meruňkovou vrstvu a počkáme, až čokoládová vrstva ztuhne. Vychladlý koláč rozkrájíme na čtverečky o rozměrech 5 krát 5 centimetrů. Zdobíme je rozpůlenými a opraženými mandlemi. |
Poznámka
Koláč můžeme podávat se šlehačkou.