České kynuté lívance - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- České kynuté lívance
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42654 |
Kategorie: | Lívance, placičky |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Cukr moučkový |
15 g | Droždí |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko plnotučné |
300 g | Mouka polohrubá |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 141,7mg |
Draslík | 215,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 5,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 629,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
České kynuté lívance postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme polohrubou mouku. Uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme 2 dl vlažného mléka s lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít, k mouce přidáme ještě mléko (až 2 dl), vejce, 0.5 lžíce cukru, špetku soli a 1.5 lžíce rozpuštěného vlažného másla. Směs rozmixujeme, těsto by mělo být víc řídké. Zakryjeme a necháme nakynout na dvojnásobný objem. |
2 | V pánvi rozpálíme olej, který naneseme jen v tenké vrstvě mašlovačkou. Menší naběračkou rozlijeme těsto po pánvi a smažíme z obou stran dozlatova. |
Poznámka
Usmažené lívance potřeme vymíchaným sladkým tvarohem, džemem nebo švestkovými povidly, podle chuti. Zavineme a poléváme rozpuštěným máslem, posypeme práškovým cukrem nebo skořicovým cukrem.