Salát z květáku s vejci a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z květáku s vejci a sýrem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 42658 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Jogurt bílý |
1 ks | Křen |
1 kg | Květák |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Ementál (Primátor) |
2 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 171,1mg |
Draslík | 959,2mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 168,3mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Křen, Květák, Ocet vinný, Paprika červená, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý, Olej olivový, Pepř černý mletý, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát z květáku s vejci a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Květák očistíme a rozebereme na růžičky, oloupaný košťál nakrájíme na 1 cm silné plátky. |
2 | Ve vroucí osolené vodě nejprve 3 minuty vaříme košťál, pak přidáme růžičky a necháme společně vařit ještě 5 minut. Uvařené zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. S květákem uvaříme i bramboru bez slupky, kterou použijeme jako základ na zálivku. |
3 | Papriky rozpůlíme na délku, zbavíme semen, omyjeme a jemně nakrájíme. |
4 | Na jemno nakrájíme i oloupanou cibuli. |
5 | Vychladlý a okapaný květák smícháme s nakrájenou paprikou a cibulí. |
6 | Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme, rozčtvrtíme a dáme na salát. Nakonec obložíme na nudličky nakrájeným sýrem. |
7 | Zálivku připravíme tak, že uvařenou bramboru jemně nastrouháme, přidáme k ní prolisovaný česnek, sůl a pepř, nastrouhaný křen a ocet. Pak ještě přimícháme jogurt, smetanu a olivový olej. |
8 | Připravený salát s vejci a sýrem zálivkou přelijeme a necháme 15 minut uležet. |
Poznámka
Místo květáku je možné použít brokolici.