Zelňačka s klobásou a bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelňačka s klobásou a bramborami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Šárka Hnízdová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42668 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 g | Bobkový list |
4 ks | Brambory |
1 ks | Bujón hovězí |
1 ks | Cibule |
250 g | Klobása Dunajská |
1 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
1 g | Pepř černý celý |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 15,5mg |
Draslík | 389,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,6mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Bujón hovězí, Cibule, Kmín celý, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása Dunajská, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelňačka s klobásou a bramborami postup přípravy receptu:
1 | Ve větším hrnci dáme vařit vodu, do které nakrájíme brambory na malé kousky, osolíme a přidáme kmín. Vaříme zhruba 20 minut. |
2 | Mezitím v menším hrnci dáme vařit zelí s bobkovým listem a kuličkovým pepřem. Vaříme také zhruba 20 minut, podle potřeby podléváme vodou. |
3 | Než se zelí a brambory uvaří, nakrájíme klobásu na kolečka, cibulku najemno a v pánvi rozpálíme olej, cibulku na oleji zesklovatíme, poté přimícháme klobásu, přidáme trochu másla, zaprášíme paprikou a odstavíme. |
4 | Uvařené brambory také odstavíme, ze zelí vyjmeme bobkový list a kuličky pepře, zelí přendáme do vody s bramborami. |
5 | Vše přivedeme opět k varu a nakonec vmícháme i směs v pánvi. |
6 | Polévku ochutíme bujónem, popřípadě solí, pepřem a nakonec zjemníme smetanou. |
Poznámka
Pokud je polévka příliš řídká, zahustíme ji jíškou.
Vyborna
výborná .doma všem chutná