Velikonoční beránek piškotový s čokoládou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční beránek piškotový s čokoládou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42760 |
Kategorie: | Třená těsta |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Čokoláda hořká |
200 g | Cukr moučkový |
1,5 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
180 g | Mouka polohrubá |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
4 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 171,9mg |
Draslík | 111,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Čokoláda hořká, Cukr moučkový, Strouhanka, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční beránek piškotový s čokoládou postup přípravy receptu:
1 | Do mísy rozklepneme 4 žloutky, přidáme 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme polohrubou mouku, 1 lžíci citrónové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, promícháme s utřenými žloutky a postupně ještě přidáme 2 lžíce horké vody. Nakonec do těsta zamícháme nastrouhanou hořkou čokoládu. |
2 | Ze 4 bílků elektrickou metlou vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. |
3 | Celou formu na beránka vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou polovinu formy. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C přibližně 40-45 minut dozlatova. |
4 | Když je beránek upečený, po vyjmutí z trouby formu překryjeme mokrou utěrkou, po chvíli beránka vyklopíme. |
5 | Vychladlého posypeme moučkovým cukrem, dáme na mísu a servírujeme. |
Z téměř stejného piškotového těsta beránka peču, jen bez čokolády. S čokoládou bude jistě chutnější. Ubrala jsem trošku cukr, máme rádi méně sladké moučníky, jinak dle receptu. Když se správně vyšlehá sníh z bílků a světle žlutá pěna ze žloutků, těsto perfektně vyskočí i bez kypřícího prášku. Palec nahoru