Cibulová polévka s krupicovými noky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cibulová polévka s krupicovými noky
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 42778 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
10 g | Majoránka |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Pórek |
500 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
0,8 l | Vývar zeleninový |
Noky | |
---|---|
150 g | Krupice dětská |
70 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 230,7mg |
Draslík | 355,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Majoránka, Sůl, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový, Krupice dětská, Máslo čerstvé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cibulová polévka s krupicovými noky postup přípravy receptu:
1 | Vývar vylijeme do hrnce a přivedeme k varu. Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme na tenké pásky, přisypeme oloupaný a jemně nastrouhaný celer a mrkev, položíme do vroucího vývaru, přidáme na kolečka nakrájený pórek, přiklopíme poklici a povaříme asi tak 20 minut. Potom polévku podle vlastní chutě osolíme, opepříme, mixérem rozmixujeme, vylijeme smetanu, posypeme majoránkou a hrnec s polévkou položíme zas na sporák, přivedeme k varu a hned stáhneme z ohně. Necháme odležet pod poklici 10 minut a porcujeme na talíře, a nebo do polévkových misek. Do každé porce dáme pár kousků uvařených noků. |
2 | Noky: Dětskou krupici vysypeme do misky, přidáme na kostky nakrájené máslo, drobně nasekanou petrželovou nať, sůl, rozklepneme vejce, mícháním vypracujeme těsto z kterého lžicí vykrajujeme noky, pokládáme je do vroucí a osolené vody, kde je uvaříme. Správně uvařené noky vyplavou na hladinu, scedíme a opláchneme pod tekoucí vodou. |
Poznámka
Cibulovou polévku podáváme teplou, ozdobíme mátou.