Velikonoční vaječné koule - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční vaječné koule
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 42790 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 polévková lžíce | Kečup ostrý |
1 kávová lžička | Majoránka |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 l | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
13 ks | Vejce slepičí |
500 g | Vepřové maso mleté |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 709,9mg |
Draslík | 559,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,1mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Majoránka, Olej rostlinný, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup ostrý, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční vaječné koule postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce s vařící vodou položíme 10 ks vejce a uvaříme je natvrdo, asi 10 minut. Uvařené scedíme, oloupeme, opláchneme ve studené vodě a necháme k dalšímu použití. |
2 | Mleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, drobně nasekané chilli papričky, rukou promícháme, přimícháme kečup, majoránku, drobně nasekanou petrželovou nať, rozklepneme celé vejce, zas promícháme a podle potřeby přisypeme strouhanku, podle vlastní chutě můžeme ještě přidat sůl a pepř a ještě jednou důkladně promícháme. |
3 | Z masové směsi rukami vytvoříme placku o velikosti vejce a celé vejce obalíme. Obalené vejce v masové směsi ještě každé zvlášť obalíme v hladké mouce, rozšlehané 2 ks vejce a strouhance. Vejce pokládáme do nahřáté fritézy s olejem a opečeme do hnědé barvy. |
Poznámka
Velikonoční vaječné koule podáváme jako teplé hlavní jídlo s vhodnou přílohou, ale také jako studený předkrm.
Koule byly moc dobré. Jedli jsme je s bramborami, výborná by byla bramborová kaše. Příště se nebudu bát a dám chilli papričku navíc :o)