Skořicovo - hruškový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skořicovo - hruškový koláč
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 42815 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
60 g | Cukr třtinový |
90 g | Hrozinky |
1 kg | Hrušky |
4 polévková lžíce | Marmeláda meruňková |
125 g | Máslo čerstvé |
275 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
60 g | Sušenky Amaretti |
0,3 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
3 kávová lžička | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 127,6mg |
Draslík | 234,1mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 47,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 66,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Hrušky, Skořice mletá, Sůl, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Marmeláda meruňková, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Sušenky Amaretti mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Skořicovo - hruškový koláč postup přípravy receptu:
1 | Na vál nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj máslo, cukr, vejce, vanilku, žloutek a zalijeme vodou. Vypracujeme hladké těsto, přidáváme dle potřeby vodu. Poté zabalíme do fólie a necháme hodinu vychladit. |
2 | Ze dvou třetin těsta vyválíme placku a vložíme ji do dortové formy o průměru 25 cm. Těsto potřeme marmeládou a posypeme drobenkou z rozdrcených sušenek. |
3 | Na tenké plátky nakrájíme hrušky, které poskládáme na sušenky, posypeme hrozinkami, skořicí a třtinovým cukrem. |
4 | Ze zbylého těsta vytvoříme tenký váleček a umístíme ho podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvoříme na koláči mřížkový vzor. |
5 | V předehřáté troubě pečeme 50 minut při teplotě 200°C. |
6 | Můžeme podávat jak teplé, tak studené. |