Pečená dýně s těstovinami a šalvějovým máslem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená dýně s těstovinami a šalvějovým máslem
Pečená dýně s těstovinami a šalvějovým máslem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 42849 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Dýně |
75 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
25 g | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
1 špetka | Sůl |
25 g | Sýr Parmezán |
350 g | Těstoviny penne |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 26,8mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 56g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,0mg |
Vitamín E | 8,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Dýně, Oříšky piniové, Šalvěj čerstvá, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Těstoviny penne mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená dýně s těstovinami a šalvějovým máslem postup přípravy receptu:
1 | Dýni butternut oloupanou, bez semen a nakrájenou na kostky (asi 1 cm), 1 lžíci nasekané čerstvé nebo sušené šalvěje, nasekané stroužky česneku a olivový olej smícháme. Směs pečeme v horní části předehřáté trouby na 230°C asi 20 minut, dokud není dýně měkká. |
2 | Na rozehřáté máslo přihodíme zbývající 1 lžíci šalvěje a 2-3 minuty smažíme na mírném ohni. Rozpálíme další pánev a bez oleje, tj. nasucho, ale při vysoké teplotě dozlatova opražíme jádra piniových ořechů, asi 3-4 minuty. |
3 | Těstoviny penne uvaříme, podle návodu na obalu, v dostatečném množství vody, nesmí být rozvařené, tj. měkké ale na skus pevné. Potom těstoviny slijeme, aby okapaly, ale necháme si 4 lžíce vody z těstovin. Tuto vodu přilejeme na máslo, přidáme těstoviny, upečenou dýni a promícháme. Před podáváním posypeme strouhaným parmezánem, piniovými ořechy, pepřem a ozdobíme čerstvými větvičkami šalvěje. |
Poznámka
Dýně butternut, jinak též "máslová dýně", s máslově ořechovou chutí, světle žluté barvy s málo semeny, v plné zralosti jasně oranžová. Těstoviny penne - široké kratší rourky se zkosenými konci, nazývané též makaronky.