Pečená kýta s kapary - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená kýta s kapary
Pečená kýta s kapary
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 42857 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Džem pomerančový |
1 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce | Hořčice v prášku |
1 polévková lžíce | Kapary |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Šalotka |
2 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Tymián čerstvý |
750 g | Vepřová kýta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 135,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 242,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřová kýta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem pomerančový, Hořčice Dijonská, Hořčice v prášku, Kapary, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená kýta s kapary postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou kýtu bez kosti vcelku zalijeme vodou, po dovedení k varu plamen stáhneme a na mírném ohni vaříme 10 minut. Uvařenou a okapanou kýtu zalijeme čerstvou vodou, do níž přidáme rozpůlenou cibuli, plátky mrkve a svazek bylinek (tymián, snítky petrželky a jeden bobkový list), na mírném plameni povaříme ještě hodinu. Poté vše necháme ve vývaru 30 minut chladnout. |
2 | Troubu rozehřejeme na 190°C. Kýtu z vývaru přemístíme do pekáče s 5 lžícemi vývaru, zbylý vývar odložíme. Dijonskou hořčici smícháme s pomerančovým džemem, kýtu touto směsí potřeme. Během třicetiminutového pečení kýtu dvakrát podlijeme vývarem, hotovou necháme 15 minut odstát. |
3 | Na kaparovou omáčku rozpustíme 3 lžíce másla, na něm následně po dobu pěti minut smažíme 2 nakrájené šalotky, přidáme 3 lžíce hladké mouky a pražíme ještě 2 minuty za stálého míchání; následně přilijeme 260 ml vývaru, na mírném ohni vaříme 2 minuty. Přidáme 150 ml plnotučného mléka, vaříme 20 minut, občas zamícháme, poté přidáme lžíci opláchnutých, osušených a nasekaných kaparů, 2 lžíce čerstvé nasekané pažitky, 2 lžíce plnotučné smetany, 1 lžíci hořčicového prášku, promícháme. Podle chuti dosolíme, opepříme, prohřejeme a podáváme s masem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.