Recept

Staročeské buchty se smetanou a švestkami

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 42908

Ingredience

Těsto
1 kávová lžička Cukr krystal
40 g Droždí
1 dl Mléko plnotučné
400 g Mouka pšeničná hladká
3,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
2 špetka Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
Náplň
4 polévková lžíce Cukr krupice
1 kg Švestky
Na potření
2 polévková lžíce Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka
3 polévková lžíce Olej slunečnicový
2 kávová lžička Rum
1 dl Smetana 33% (šlehačka)
1 ks Vaječný bílek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 701 kcal
Kilojoule 2 931kJ
25% Sacharidy 90 g
44% Tuky 33 g
17% Sodík 334 mg
25% Bílkoviny 14 g

Staročeské buchty se smetanou a švestkami postup přípravy receptu:

1

Do mísy prosejeme hladkou mouku s 2 špetkami soli. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přimícháme 1 lžičku cukru s 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, který přidáme do mouky s 3,5 dl smetany a 2 žloutky. Dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto.(Pokud by bylo tuhé, přidáme asi 0,5 dl mléka.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple asi 45 minut vykynout.

2

Omyjeme, osušíme švestky, vypeckujeme je, v míse promícháme s krystalovým cukrem.

3

Na pomoučněný vál vyklopíme vykynuté těsto, lžící z něj vykrajujeme stejné kousky, ze kterých pomocí prstů zlehka vytvarujeme placičky, do nich vložíme švestky (2-3 ks podle velikosti) a okraje těsta dobře spojíme. Buchty klademe - uzavřeným okrajem dospodu - na olejem (3 lžíce) vymaštěný plech asi 1-2 cm od sebe. Pak je štětcem na pečení potřeme rozšlehaným bílkem.

4

Pečeme v předehřáté troubě na 185°C-190°C přibližně 15-20 minut.

5

Mezitím si v rendlíku ohřejeme 1 dl smetany s vanilkovým cukrem a 1-2 lžičkami rumu. Směs dobře promícháme.

6

Horké buchty potřeme rumovou smetanou a necháme je na plechu vychladnout. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept