Recept

Jemný žemlový knedlík

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 42951
Kategorie: Přílohy

Ingredience

50 g Máslo čerstvé
5 dl Mléko plnotučné
3 polévková lžíce Petržel - nať
3 kávová lžička Sůl
3 ks Vejce slepičí
4 l Voda pitná
320 g Žemle tuková

Nutriční hodnoty jedné porce

19% Kalorie 381 kcal
Kilojoule 1 593kJ
12% Sacharidy 44 g
23% Tuky 17 g
27% Sodík 547 mg
23% Bílkoviny 13 g

Jemný žemlový knedlík postup přípravy receptu:

1

Žemle pokrájíme na kostičky, poté je rozdělíme přibližně na polovinu. Jednu část dáme je do mísy, zalijeme vlažným mlékem a když se rozmočí, rozmixujeme je na kaši.

2

V misce utřeme máslo se solí a 3 žloutky. Omyjeme petrželku a pokrájíme ji nadrobno. Máslo se žloutky přidáme k rozmixovaným žemlím, přisypeme petrželku a druhou část nakrájených žemlí. Směs promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do těsta, z něhož vytvarujeme váleček, který položíme na bílý ubrousek. Zabalíme a na koncích svážeme ubrousek provázkem tak, abychom ho mohli zavěsit na dlouhou vařečku, kterou položíme přes hrnec. Nezavazujeme ho těsně na koncích, ale minimálně 2 cm od těsta, aby mohlo při vaření zvětšit svůj objem.

3

Ubrousek s knedlíkem ponoříme do vroucí osolené vody. Vaříme ho 15 minut, vařečku opatrně vyvlékneme, knedlík obrátíme a pod pokličkou ho vaříme dalších 15 minut. Zapíchneme do něj špejli a zjistíme, jestli je uvnitř uvařený. Pokud se na špejli ještě lepí těsto, vaříme dalších 5-10 minut.

4

Uvařený knedlík rozbalíme, rozkrojíme v polovině a plátky nakrájíme režnou nití nebo strunovým kráječem. Podáváme je horké.

Poznámka

Vodné jako příloha zejména k masu s omáčkou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept