Jemný žemlový knedlík - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemný žemlový knedlík
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42951 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
50 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
320 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 518,6mg |
---|---|
Cholesterol | 169,2mg |
Draslík | 66,3mg |
Vláknina | 201,6mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 632,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Petržel - nať, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemný žemlový knedlík postup přípravy receptu:
1 | Žemle pokrájíme na kostičky, poté je rozdělíme přibližně na polovinu. Jednu část dáme je do mísy, zalijeme vlažným mlékem a když se rozmočí, rozmixujeme je na kaši. |
2 | V misce utřeme máslo se solí a 3 žloutky. Omyjeme petrželku a pokrájíme ji nadrobno. Máslo se žloutky přidáme k rozmixovaným žemlím, přisypeme petrželku a druhou část nakrájených žemlí. Směs promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do těsta, z něhož vytvarujeme váleček, který položíme na bílý ubrousek. Zabalíme a na koncích svážeme ubrousek provázkem tak, abychom ho mohli zavěsit na dlouhou vařečku, kterou položíme přes hrnec. Nezavazujeme ho těsně na koncích, ale minimálně 2 cm od těsta, aby mohlo při vaření zvětšit svůj objem. |
3 | Ubrousek s knedlíkem ponoříme do vroucí osolené vody. Vaříme ho 15 minut, vařečku opatrně vyvlékneme, knedlík obrátíme a pod pokličkou ho vaříme dalších 15 minut. Zapíchneme do něj špejli a zjistíme, jestli je uvnitř uvařený. Pokud se na špejli ještě lepí těsto, vaříme dalších 5-10 minut. |
4 | Uvařený knedlík rozbalíme, rozkrojíme v polovině a plátky nakrájíme režnou nití nebo strunovým kráječem. Podáváme je horké. |
Poznámka
Vodné jako příloha zejména k masu s omáčkou.