Pražský knedlík - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pražský knedlík
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 42965 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
20 g | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko polotučné |
100 g | Pšeničná krupice |
3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
3 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90,5mg |
---|---|
Cholesterol | 58,9mg |
Draslík | 15,6mg |
Vláknina | 960,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pšeničná krupice, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pražský knedlík postup přípravy receptu:
1 | Žemle pokrájíme na kostičky a vložíme je do mísy. V misce vyšleháme vlažné mléko s vejci a rozpuštěným máslem, potom připraveným mlékem přelijeme žemle a necháme je nasáknout. Přidáme krupici, směs mírně osolíme a promícháme. Z těsta vytvarujeme šišku, kterou položíme na bílý ubrousek. Plátěný ubrousek potřeme máslem, na něj položíme šišku knedlíku, zabalíme ho, na koncích zavážeme provázkem tak, že ho svážeme 2 x těsně při koncích těsta (asi 2 cm od konce). Knedlík zavěsíme na dlouhou vařečku, kterou položíme přes hrnec. Ponoříme ho do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut. Pak bližší svázání přestřihneme, vařečku opatrně vyvlékneme, knedlík obrátíme a pod pokličkou ho vaříme dalších 15 minut. Zapíchneme do něj špejli, čímž zjistíme, jestli je uvnitř uvařený. (Pokud se na špejli lepí těsto, vaříme ještě dalších 5-10 minut.) |
2 | Uvařený knedlík rozbalíme, rozkrojíme v polovině a plátky nakrájíme režnou nití. Podáváme je horké. |
Poznámka
Knedlíky jsou vhodné především jako příloha k masu s omáčkou.