Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Pražský knedlík 5 1
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 42965
Kategorie: Přílohy

Ingredience

20 g Máslo čerstvé
2,5 dl Mléko polotučné
100 g Pšeničná krupice
3 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
4 l Voda pitná
3 ks Žemle tuková

Nutriční hodnoty jedné porce

12% Kalorie 234 kcal
Kilojoule 977kJ
10% Sacharidy 35 g
9% Tuky 7 g
26% Sodík 513 mg
14% Bílkoviny 8 g

Pražský knedlík postup přípravy receptu:

1

Žemle pokrájíme na kostičky a vložíme je do mísy. V misce vyšleháme vlažné mléko s vejci a rozpuštěným máslem, potom připraveným mlékem přelijeme žemle a necháme je nasáknout. Přidáme krupici, směs mírně osolíme a promícháme. Z těsta vytvarujeme šišku, kterou položíme na bílý ubrousek. Plátěný ubrousek potřeme máslem, na něj položíme šišku knedlíku, zabalíme ho, na koncích zavážeme provázkem tak, že ho svážeme 2 x těsně při koncích těsta (asi 2 cm od konce). Knedlík zavěsíme na dlouhou vařečku, kterou položíme přes hrnec. Ponoříme ho do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut. Pak bližší svázání přestřihneme, vařečku opatrně vyvlékneme, knedlík obrátíme a pod pokličkou ho vaříme dalších 15 minut. Zapíchneme do něj špejli, čímž zjistíme, jestli je uvnitř uvařený. (Pokud se na špejli lepí těsto, vaříme ještě dalších 5-10 minut.)

2

Uvařený knedlík rozbalíme, rozkrojíme v polovině a plátky nakrájíme režnou nití. Podáváme je horké.

Poznámka

Knedlíky jsou vhodné především jako příloha k masu s omáčkou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept