Chlebíček se sušenými švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebíček se sušenými švestkami
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 42971 |
Kategorie: | Sladké chlebíčky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
150 g | Cukr moučkový |
25 g | Droždí |
100 g | Kandované ovoce |
1 kávová lžička | Koření perníkové |
100 g | Křížaly (sušená jablka) |
75 g | Máslo čerstvé |
0,1 l | Mléko polotučné |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g | Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
2 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
6 cl | Rum |
1 špetka | Sůl |
200 g | Švestky sušené |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 29,0mg |
Draslík | 302,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 23,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Kandované ovoce, Křížaly (sušená jablka), Ořechy vlašské, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Rum, Sůl, Švestky sušené, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebíček se sušenými švestkami postup přípravy receptu:
1 | Sušené švestky a jablka nakrájíme na menší kousky. Smícháme s nasekanými vlašskými ořechy, kandovaným ovocem, pomerančovou kůrou, pomerančovou šťávou, rumem, moučkovým cukrem, perníkovým kořením a necháme přes noc uležet. |
2 | Další den do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek a pak přimícháme zbytek mléka, tuk, vejce, a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě kynout. Po 30 minutách do těsta zamícháme ovocnou směs s ořechy a zapracujeme do těsta, opět mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout ještě 30 minut kynout. |
3 | Plechy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. |
4 | Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly a z každého dílu vytvoříme dva bochánky, které položíme na plech. Nakonec bochánky potřeme troškou vody a vložíme do trouby. Pečeme asi 60 minut. |
5 | Po upečení necháme vychladnout a podáváme. |