Salát se zeleninou a uzeným lososem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát se zeleninou a uzeným lososem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 43036 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
100 g | Brokolice |
250 g | Chřest zelený |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 ks | Cuketa |
100 g | Fazolové lusky zelené |
100 g | Hrachové lusky |
2 hrst | Kopr čerstvý |
150 g | Losos uzený |
100 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Ocet estragonový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 polévková lžíce | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 240,2mg |
Draslík | 579,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cuketa, Fazolové lusky zelené, Hrachové lusky, Kopr čerstvý, Losos uzený, Pepř cayenský, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Chřest zelený, Máslo čerstvé, Ocet estragonový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát se zeleninou a uzeným lososem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme očištěnou a omytou zeleninu. |
2 | Brokolici rozebereme na růžičky, cuketu nakrájíme na jemné plátky. Oloupeme dolní část chřestu a nakrájíme ji na kousky. Odkrojíme oba konce u lusků hrášku a fazolek. |
3 | V malém množství osolené vody se lžičkou másla dusíme 15 minut chřest. V osolené vodě povaříme 10 minut fazolky a 5 minut cuketu a hráškové lusky. Uvařenou zeleninu zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. |
4 | Ve směsi octa a bílého vína vaříme oloupanou a jemně nasekanou šalotku tak dlouho, než se tekutina ze dvou třetin odpaří, pak ji přecedíme přes sítko do misky nebo hrnku. |
5 | Připravíme omáčku. V menší nádobě rozehřejeme zbytek másla, odstavíme a sebereme pěnu. Čisté rozehřáté máslo slijeme bez případných usazenin. Do nerezové misky dáme žloutky, podle chuti osolíme a opepříme. Misku vložíme do horké vodní lázně a šleháme, postupně přidáváme zcezenou směs vína a octa. Když omáčka zhoustne, přišleháme ještě rozpuštěné máslo a nakonec přimícháme kopr. |
6 | Uvařenou zeleninu, omáčku a kousky uzeného lososa promícháme, podle chuti přidáme sůl a citronovou šťávu. |
7 | Salát necháme před podáváním alespoň 15 minut uležet. |