Recept

Dort z lískových oříšků

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 43045
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

Na těsto
100 g Čokoláda hořká
250 g Cukr moučkový
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
200 g Máslo čerstvé
6 polévková lžíce Mouka polohrubá
250 g Ořechy lískové
6 ks Vejce slepičí
Na náplň
4 polévková lžíce Cukr moučkový
250 g Máslo čerstvé
500 ml Mléko polotučné
250 g Ořechy lískové
1 ks Pudinkový prášek - čokoládový

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 567 kcal
Kilojoule 2 373kJ
9% Sacharidy 32 g
63% Tuky 47 g
2% Sodík 42 mg
16% Bílkoviny 9 g

Dort z lískových oříšků postup přípravy receptu:

1

Na kousky rozlámeme čokoládu do malého hrnku. Ten vložíme do větší nádoby s vodou. Ve vodní lázni rozpouštíme a stále mícháme. Do misky vložíme máslo a kuchyňským robotem ušleháme do pěny. Do vzniklé máslové pěny vlijeme rozpuštěnou čokoládu a smícháme dohladka. Přidáváme postupně po lžících moučkový cukr a tři celá vejce a tři žloutky a zašleháváme. Tři bílky zatím odložíme stranou. Do mísy vsypeme mouku, přidáme k ní prášek do pečiva a nastrouhané ořechy. Smícháme a potom postupně přidáváme do čokoládové hmoty a zašleháváme dohladka. Z odložených tří bílků ušleháme tuhý sníh, opatrně a postupně ho vmícháváme do čokoládového těsta.

2

Připravíme dortovou formu o průměru 28 centimetrů, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou. Vlijeme do ní těsto. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme asi 10 minut. Vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Pod studenou vodou zchladíme nůž a rozkrojíme dort podélně na tři kulaté pláty.

3

Vyrobíme náplň do dortu. Lískové ořechy vysypeme na připravený plech. Předehřejeme troubu na 200 °C a asi 8-10 minut je pražíme, až začnou praskat jejich hnědé slupky. Vytáhneme z trouby, popraskané slupky odstraníme drolením a část lískových ořechů odložíme stranou na později. Zbylé ořechy umeleme.

4

Pudink uvaříme podle návodu uvedeného na obalu, ale nedáváme do něj cukr. Necháme zchladnout a při chladnutí hotový pudink občas zamícháme. Do misky připravíme změklé máslo, utřeme ho do pěny a přidáme k němu cukr. Vyšlehanou máslovou hmotu postupně vmícháváme do pudinku a třeme dohladka.

5

Přibližně čtvrtinu krému odložíme do cukrářského sáčku. Do zbytku krému pak vmícháme umleté ořechy, náplní namažeme tři kulaté pláty, které budou tvořit korpus dortu, a seskládáme je na sebe. Cukrářským sáčkem ozdobíme vrchní část dortu a přidáme na ozdobu i celé lískové ořechy, které jsme nechali stranou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept