Bramborovo - krupicové knedlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborovo - krupicové knedlíky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 43059 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
500 g | Brambory |
8 polévková lžíce | Krupice dětská |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
2,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 141,5mg |
Draslík | 555,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 71,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborovo - krupicové knedlíky postup přípravy receptu:
1 | Den předem brambory omyjeme, dáme do 1 litru vody a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20-25 minut. |
2 | Druhý den je nastrouháme a v míse smícháme s 8 lžícemi dětské krupice a 5 lžícemi hrubé mouky. Promícháme, přidáme 2 vejce, sůl, 5 lžic teplého mléka a 3 lžíce rozpuštěného vychladlého másla. |
3 | Směs dobře promícháme, dáme na pomoučený vál a rukama důkladně vypracujeme bramborové těsto. |
4 | Těsto rozdělíme na 3 části, z každé vytvoříme dlouhou šišku o průměru přibližně 7 cm. |
5 | V hrnci přivedeme k varu asi 4 litry vody, knedlíky do nich opatrně ponoříme a vaříme pomalu přibližně 20-25 minut. Vařečkou je hned na začátku vaření nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. |
6 | Po 20 minutách jeden knedlík rozkrojíme, abychom zjistili, jestli je už uvařený. |
7 | Z horké vody knedlíky vyjmeme širokou naběračkou, horké krájíme režnou nití na plátky a podáváme. |
Poznámka
K bramborovým knedlíkům podáváme pečené maso a kysané zelí.
Byla jsem velmi zvědavá, jaké budou knedlíky, které obsahují máslo a mléko. Už jsem uvařila spousty bramborových knedlíků, tohle byla pro mne naprostá novinka. Ráda přiznávám, že chuť takových knedlíků je jemná a lahodná, máslo je v nich příjemně znát. Jen odměřování na lžíce je trošku ošemetné, dala jsem rovné lžíce a musela jsem mouky i krupičky docela dost přidávat, aby z toho šly vůbec udělat knedlíky. Já vařím všechny knedlíky nad párou, vařila jsem tak i tyto povedly se parádně. Určitě palec nahoru