Dort s čokoládovými dary moře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s čokoládovými dary moře
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 43119 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
225 g | Čokoláda mléčná |
125 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
50 g | Máslo čerstvé |
150 g | Oplatky dortové |
330 g | Ořechy lískové |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Na mandlový základ | |
100 g | Belgique ď Or |
180 g | Cukr moučkový |
180 g | Mandle plátky |
50 g | Máslo čerstvé |
100 g | Poleva čokoládová |
80 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 30,2mg |
Draslík | 152,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 4,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Ořechy lískové, Cukr moučkový, Poleva čokoládová mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda mléčná, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Oplatky dortové, Smetana 33% (šlehačka), Mandle plátky, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Belgique ď Or nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s čokoládovými dary moře postup přípravy receptu:
1 | Nasekáme nadrobno čokoládu a vhodíme do hrnku. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak necháme vychladnout. Na suchou pánvičku vložíme ořechy, opražíme a necháme vychladnout. Změklé máslo v misce ušleháme do pěny. K vytvořené pěně přidáme moučkový a vanilkový cukr. Do máslové pěny postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Opražené ořechy nastrouháme, dortové oplatky rozdrtíme a vše přimícháme do krému. Do velké skleněné mísy o průměru alespoň 20 centimetrů vložíme průhlednou potravinářskou fólii. Uložíme do chladničky a necháme přes noc ztuhnout. |
2 | Nachystáme mandlový základ. V hrnku rozehřejeme máslo. Přidáme cukr a stále mícháme, aby se úplně rozpustil. Když se rozpuštěné máslo s cukrem začne zabarvovat do hněda, přidáme mandlové lupínky a smetanu. Odložíme z ohně a umícháme na hustý krém. Pak opět vrátíme na plotnu a znovu vaříme. Dáváme ovšem pozor, aby hmota houstla, ale nehnědla. |
3 | Připravíme pečicí papír, na který namalujeme kruh o stejném průměru, jaký má skleněná miska. Namažeme ho zlehka olejem a vyrobený mandlový základ na něj naneseme. Počkáme, až vychladne a chladnou hmotu potom přesuneme na podnos, na kterém budeme dort servírovat. Na tuhý základ vyklopíme z mísy chladný dort a opatrně z něho stáhneme potravinářskou fólii. Nakonec hotový dort přelijeme polevou a ozdobíme bonbony z bonboniéry dary moře. |
Poznámka
Místo mandlových lupínků můžeme použít i kukuřičné lupínky.