Dort vídeňský - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort vídeňský
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 43126 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
225 g | Čokoláda na vaření |
330 g | Cukr moučkový |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
500 g | Mandle |
250 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
80 g | Strouhanka |
8 ks | Vejce slepičí |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
3 polévková lžíce | Želé rybízové |
Na polevu | |
115 g | Čokoláda na vaření |
2 kávová lžička | Kokosová smetana |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 150,0mg |
Draslík | 290,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 8,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Strouhanka, Vejce slepičí, Voda pitná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Želé rybízové, Čokoláda na vaření, Kokosová smetana mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort vídeňský postup přípravy receptu:
1 | Čokoládu na vaření rozlámeme do menšího hrnku na malé kousky, hrnek s čokoládou vložíme do větší nádoby a necháme rozpouštět, mícháme do hladka. Poté odstavíme z plotny, necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo a kuchyňským šlehačem s metlami ho vyšleháme do pěny. K máslové pěně vlijeme rozpuštěnou čokoládu, přidáme a vmícháme ještě 4 kávové lžičky cukru a šleháme dál. Rozklepneme si vejce, do pěny přidáme 3 celá vejce a 5 žloutků. Zbylých 5 bílků odložíme stranou. Umeleme mandle, v misce je promícháme s práškem do pečiva a se strouhankou, mandlovou směs po lžících přidáváme do pěny a vmícháváme. Ze zbylých bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh, po lžících ho přidáváme do vznikajícího těsta, mícháme. |
2 | Připravíme dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vymažeme tukem, vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 °C, pečeme přibližně 70 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Do malého hrnku vložíme rybízové želé, přidáme 3 lžíce vody, povaříme. Rozvařenou rybízovou směsí potřeme horní část i boky dortu. |
3 | Vyrobíme polevu - do vodní lázně vložíme menší hrnek, vlijeme do něj kokosovou smetanu a nalámeme na kousky čokoládu, rozpustíme. Dort přelijeme polevou a až ztuhne, šlehačkou v cukrářském sáčku dozdobíme. |
Poznámka
Dort servírujeme studený.