Smetanová šarlota s brusinkovým džemem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanová šarlota s brusinkovým džemem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43131 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
400 g | Džem brusinkový |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
5 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
100 g | Maliny |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
6 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
0,4 l | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
8 plátek | Želatina bílá plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 229,2mg |
Draslík | 78,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 240,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Pomerančová kůra, Vejce slepičí, Cukr krupice, Maliny, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Želatina bílá plátky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem brusinkový, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanová šarlota s brusinkovým džemem postup přípravy receptu:
1 | V míse ušleháme do pěny vejce s cukrema a pomerančovou kůrou, poté přimícháme mouku. Plech vyložíme pečicím papírem, těsto na něj nalijeme, troubu předehřejeme na 240 stupňů Celsia, pečeme přibližně 10 minut. |
2 | Na vál rozložíme čistou utěrku, posypeme ji moučkovým cukrem a upečený piškot na ni vyklopíme, ještě horký ho za pomoci utěrky srolujeme. |
3 | Brusinkový džem smícháme s lžící slivovice, piškot rozvineme a namažeme brusinkovým džemem, opět srolujeme. |
4 | Želatinu namočíme, necháme 10 minut bobtnat. 1/4 l vína smícháme s pomerančovou kůrou, v míse ušleháme do pěny žloutky se 2/3 cukru, současně přiléváme víno s pomerančovou kůrou a pomerančovou šťávou. Když je cukr rozpuštěný, přimícháme želatinu a vymícháme hladký krém. |
5 | Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj postupně zašleháme zbytek cukru. Polovinu smetany ušleháme do tuha a zamícháme ji společně se sněhem do krému. |
6 | Roládu nakrájíme na tenké řezy a vyložíme jimi kulatou mísu, na řezy navršíme krém, uložíme na 4 hodiny do chladničky. |
7 | Po ztuhnutí šarlotu vyklopíme z mísy na tác, zbytek šlehačky ušleháme, naplníme do zdobicího sáčku, povrch šarloty ozdobíme hromádkami šlehačky a čerstvými malinami. |
Poznámka
Servírujeme studené.