Bramboro-houskové knedlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramboro-houskové knedlíky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43141 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
8 polévková lžíce | Krupice dětská |
3 polévková lžíce | Mléko polotučné |
190 g | Mouka pšeničná hrubá |
4 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
5,5 l | Voda pitná |
3 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 98,5mg |
Draslík | 857,2mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,8mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramboro-houskové knedlíky postup přípravy receptu:
1 | Den předem omyjeme brambory, uvaříme je v 1,5 l vody do měkka. Vaříme přibližně 20 - 25 minut. |
2 | Druhý den pokrájíme 3 žemle na kostičky, brambory oloupeme, nastrouháme, v míse smícháme s 8 lžícemi dětské krupice a 190 g hrubé mouky. Přimícháme 2 vejce, sůl (2 lžičky) a 3 lžíce teplého mléka. |
3 | Směs dobře promícháme, dáme na pomoučněný vál a rukama důkladně uhněteme bramborové těsto, do kterého zapracujeme pokrájené žemle. |
4 | Těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvoříme dlouhou šišku o průměru přibližně 8 cm. |
5 | V hrnci přivedeme k varu přibližně 4 litry vody se 2 lžičkami soli, knedlíky do nich opatrně ponoříme a vaříme pomalu přibližně 15 - 20 minut. Vařečkou je hned na začátku vaření nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Po 20 minutách jeden knedlík rozkrojíme, abvhom zjistili, zda je už uvařený. |
6 | Z horké vody je vyjmeme širokou naběračkou, horké krájíme režnou nití na plátky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.