Recept

Dort s šachovnicovou náplní

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 135 minut
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 43148
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

Na těsto
200 g Cukr moučkový
2 ks Cukr vanilka
1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
3 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
3 polévková lžíce Marcipánová hmota surová
6 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
100 g Máslo čerstvé
330 g Mouka polohrubá
250 g Ořechy lískové
0,5 kávová lžička Skořice mletá
1 kávová lžička Tresť mandlová
6 ks Vejce slepičí
Na tmavý krém
700 g Čokoláda hořká
3 polévková lžíce Likér pomerančový
125 g Máslo čerstvé
330 ml Smetana 33% (šlehačka)
Na světlý krém
500 g Čokoláda bílá
2 polévková lžíce Likér pomerančový
125 g Máslo čerstvé
180 ml Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

48% Kalorie 954 kcal
Kilojoule 3 990kJ
24% Sacharidy 85 g
84% Tuky 63 g
3% Sodík 66 mg
23% Bílkoviny 13 g

Dort s šachovnicovou náplní postup přípravy receptu:

1

Do misky si vsypeme polohrubou mouku (dvě lžíce si dáme stranou na vysypání formy), k ní přidáme polovinu moučkového cukru a 1 balíček vanilkového cukru a vložíme změklé máslo (lžíci másla necháme stranou na vymazání formy). Kuchyňským hnětačem s metlami nastaveným na nejnižší rychlost hněteme těsto, které poté vyndáme z mísy a ještě ručně doděláme. Vyválíme plát a připravíme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Plát vložíme dovnitř a propícháme vidličkou. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Pečeme 15 minut. Vyndáme z formy a ponecháme chladnout.

2

Připravíme si piškotové těsto. Rozklepneme si do misky vejce a šleháme do pěny. Přidáme druhou polovinu moučkového cukru (tři lžíce z tohoto množství si dáme stranou a použijeme později na posypání hvězdiček na dortu) a 1 balíček vanilkového cukru a zašleháváme. Nakonec vlijeme lžičku mandlové tresti, posypeme skořicí a dál šleháme. V míse smícháme mouku s kukuřičným škrobem, práškem do pečiva. Nasypeme k vaječné hmotě a ušleháme. Nastrouháme ořechy a přidáme do těsta. Dno dortové formy o průměru 26 centimetrů vyložíme pečicím papírem. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme dort 30 minut. Vyndáme z trouby a upečený korpus vodorovně překrojíme nadvakrát. Vzniknou nám tři kulaté pláty.

3

Vyrobíme si tmavý krém. Do hrnku vlijeme smetanu. Počkáme, až začne na plotně vřít, odstavíme z plotny a vložíme na do ní na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí a potom přelijeme do misky, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme chladnout. V misce si ušleháme do pěny máslo a vmícháme do čokoládové hmoty, dochutíme pomerančovým likérem.

4

Přichystáme si světlý krém - do hrnku vlijeme smetanu. Počkáme, až začne na plotně vřít, odstavíme z plotny a vložíme na do ní na kousky nalámanou bílou čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí a potom přelijeme do misky, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme chladnout. V misce si ušleháme do pěny máslo a vmícháme do čokoládové hmoty, dochutíme pomerančovým likérem.

5

Vrstvy piškotového korpusu natřeme každou 2 lžícemi pomerančové marmelády. Do jednoho cukrářského sáčku vložíme světlý krém, do druhé dvě třetiny tmavého krému.

6

Dortový korpus natřeme zbytkem pomerančové marmelády a položíme nahoru spodní piškotový plát. Na něj z cukrářských sáčků střídavě vytlačujeme kroužky tmavého a světlého krému. Začínáme na okraji a postupujeme směrem ke středu. Položíme střední vrstvu piškotu a opět vytlačujeme tmavé a světlé kroužky krému, tentokrát ale začínáme světlým krémem. Krémovou šachovnici zakryjeme třetím piškotovým plátem. Tmavý krém, který nám v sáčku zbyl, vystříkáme na povrch dortu.

7

Na vál si připravíme marcipán, který poprášíme krupicovým cukrem a pečlivě prohněteme. Mezi dvěma potravinářskými fóliemi vyválíme marcipánovou placku. Formičkou z ní vykrajujeme hvězdičky. Ty lehce potíráme vodou, zasypeme moučkovým cukrem a zdobíme jimi vršek dortu. Na střed dortu potom položíme vykrájený plát marcipánu jako šablonu a lehce zasypeme moučkovým cukrem a šablonu sejmeme. Na povrchu dortu se tak vytvoří cukrové hvězdičky. Okraje dortu ještě pro ozdobu zasypeme nastrouhanými lískovými ořechy.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept