Staročeské knedlíky - šuspajdy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 37 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeské knedlíky - šuspajdy
Celkový čas: | 37 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 17 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43181 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
150 g | Strouhanka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Uzené maso vařené |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
300 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 317,7mg |
Draslík | 222,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 347,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeské knedlíky - šuspajdy postup přípravy receptu:
1 | Kysané zelí propereme ve studené vodě, nadrobno pokrájíme, v pánvi rozpustíme máslo a zelí podusíme (cca 10 minut). |
2 | Následně k němu přidáme namleté vařené uzené maso, strouhanku, smetanu, sůl, 2 žloutky, vejce a muškátový oříšek s pepřem. Strouhanku přsypáváme postupně, podle hustoty těsta, které by mělo být tuhé. |
3 | Z těsta připravíme knedlíky, velké jako větší meruňky. V hrnci přivedeme k varu vodu s lžičkou soli. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme je přibližně 7 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou, na talířích je polijeme rozpuštěným máslem a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.