Lepenice se zelím a jitrnicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lepenice se zelím a jitrnicí
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43191 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
600 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
4 ks | Jitrnice domácí |
1 kávová lžička | Kmín celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
80 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
300 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 13,8mg |
Draslík | 730,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 30,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Cukr krupice, Kmín celý, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jitrnice domácí, Pepř černý mletý, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lepenice se zelím a jitrnicí postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme brambory, rozkrájíme je na kostky, zalijeme vodou, přidáme 1.5 lžičky soli, 1 lžičku kmínu a vaříme doměkka 20 minut. |
2 | V pánvi si usmažíme dozlatova slaninu, pokrájenou na kostičky. Škvarky ze slaniny odebereme a odložíme do misky, k tuku přidáme sádlo, na něm zpěníme dozlatova drobně pokrájenou cibuli. Přidáme k ní kysané zelí, ochutíme ho cukrem, pepřem, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut. |
3 | Vodu z uvařených brambor scedíme, brambory rozšťoucháme a smícháme s kysaným zelím a škvarky ze slaniny. V druhé pánvi si osmažíme na 1 lžíci sádla do zlatohněda jitrnice. |
4 | Lepenici rozdělíme na talíře, přiložíme jitrnice a podáváme. |