Vejce v aspiku s hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vejce v aspiku s hráškem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 43200 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
250 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
0,6 l | Vývar zeleninový |
50 g | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 247,1mg |
Draslík | 277,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,6mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Citronová šťáva, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Kopr čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vejce v aspiku s hráškem postup přípravy receptu:
1 | Do kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme k varu a do vařící vody opatrně naskládáme vejce, která přibližně 10 minut vaříme natvrdo. Potom je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na poloviny a necháme stranou k pozdějšímu použití. |
2 | Želatinu dáme do hrnce se 3 dl vývaru a necháme nabobtnat. Potom ji ve vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě hřejeme tak dlouho, aby se rozpustila. |
3 | Zbylý vývar vlijeme do jiného hrnce, přidáme ocet, očištěnou a na středně tenké pásky nakrájenou mrkev, očištěný a na tenké plátky nakrájený celer, vývar osolíme a povaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny. Měkkou zeleninu vybereme z vývaru a do vývaru přilijeme připravenou želatinu, dochutíme ještě solí, pepřem, podle chuti přidáme citrónovou šťávu. |
4 | Na dno formy, ve které budeme dělat aspik, nalijeme trochu želatiny, naskládáme vejce, přidáme připravenou mrkev, celer, posypeme hráškem, nasekaným koprem, zalijeme želatinou a necháme 10 minut želatinu ztuhnout. Potom zase naskládáme vejce, zeleninu, posypeme hráškem, nasekaným koprem, a zalijeme želatinou. Tak skládáme až do spotřebování surovin a končíme želatinou. |
5 | Připravený aspik dáme ztuhnout do lednice do druhého dne a potom nakrájíme na plátky, které ukážou pěkný vzor. |
Poznámka
Aspik podáváme jako studený předkrm.