Mokka dort s vlašskými ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mokka dort s vlašskými ořechy
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43201 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
150 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 špetka | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Olej sezamový |
100 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Sůl |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
5 polévková lžíce | Voda pitná |
Náplň a ozdoba | |
70 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Hera |
3 polévková lžíce | Káva instantní |
2 cl | Likér mandlový - Amaretto |
250 g | Máslo čerstvé |
0,4 l | Mléko polotučné |
50 g | Ořechy vlašské |
40 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 244,1mg |
Draslík | 156,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Olej sezamový, Ořechy vlašské, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Cukr moučkový, Káva instantní, Ořechy vlašské, Pudinkový prášek - vanilkový, Strouhanka, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mouka pšeničná hladká T 650, Hera, Likér mandlový - Amaretto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mokka dort s vlašskými ořechy postup přípravy receptu:
1 | V míse ušleháme žloutky s vodou, cukrem, vanilkovým cukrem, sezamovým olejem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který pak opatrně zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a 2/3 mletých vlašských ořechů. |
2 | Dortovou formu vymažeme herou, vysypeme strouhankou a těsto do ní nalijeme. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme asi 50 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout, vyklopíme z formy a pak podélně rozřízneme. |
3 | V míse smícháme vanilkový pudinkový prášek se žloutkem, cukrem a mlékem. Promícháme, směs nalijeme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k varu, potom kastrůlek sundáme ze sporáku a necháme vychladnout. Máslo smícháme s moučkovým cukrem, zašleháme vychladlý pudink, mandlový likér a instantní kávu. |
4 | Z krému odebereme 3 lžíce a naplníme do zdobícího sáčku. Zbytek krému namažeme na spodní placku korpusu, poté na krém položíme druhou placku korpusu a celý dort včetně stran pomažeme zbytkem krému a uhladíme. Navrch dortu děláme pomocí zdobícího sáčku hromádky krému. |
5 | Okraje dortu ozdobíme zbytkem vlašských ořechů, necháme ztuhnout a podáváme. |