Slané lívanečky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slané lívanečky
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 43215 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
15 g | Droždí |
1 dl | Mléko plnotučné |
300 g | Mouka polohrubá |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 63,8mg |
Draslík | 196,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 155,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slané lívanečky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim 0.5 lžičky cukru, 1 dl vlažného mléka a necháme kvásek vykynout. Potom ke kvásku prosejeme polohrubou mouku se solí, promícháme a přidáme vlažné mléko. Nakonec přidáme vejce a směs rozmixujeme. Těsto by mělo být řidší, zakryjeme ho a necháme v teple vykynout na dvojnásobný objem. |
2 | V lívanečníku na 4 lívance vytřeme dna olejem, těsto nalijeme malou naběračkou a lívanečky smažíme z obou stran dozlatova. |
Poznámka
Slané lívanečky podáváme samostatně natřené taveným sýrem. Jsou výbornou přílohou ke špenátu nebo kopřivovému špenátu.