Jablečný tradiční koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný tradiční koláč
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 55 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 43217 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
125 g | Cukr třtinový |
1 kg | Jablka |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko polotučné |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
90 g | Tuk |
6 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 38,3mg |
Draslík | 206,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Jablka, Skořice mletá, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný tradiční koláč postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku a sůl, přidáme tuk a máslo a zpracováváme až získáme drobenku. Přilijeme vodu, vymícháme těsto, zabalíme ho a necháme chladit 30 minut. |
2 | Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku, vyložíme mělkou kulatou formu o průměru 20 cm. |
3 | Smícháme oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřinců s cukrem a skořicí a poklademe těsto ve formě. |
4 | Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní. Lem těsta namočíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje přitiskneme k sobě. Přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady. |
5 | Odřezané zbytky vyválíme a vykrájíme z nich formičkou různé tvary na ozdobení koláče. Navlhčíme je a přilepíme na těsto. |
6 | Povrch koláče potřeme mlékem, uděláme uprostřed 2 malé zářezy a dáme koláč na pečící plech. |
7 | V předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě 220°C. Poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme 30 minut. |
8 | Můžeme podávat jak teplé, tak studené. |