Mřížkový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mřížkový dort
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 43258 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Křehké těsto | |
---|---|
50 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
100 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
První vrstva | |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 špetka | Cukr vanilka |
5 polévková lžíce | Marmeláda višňová |
130 g | Máslo čerstvé |
150 g | Sůl |
75 g | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Druhá vrstva | |
150 g | Cukr krupice |
2 ks | Ořechy vlašské |
100 g | Vaječný bílek slepičí |
Ozdoba | |
150 g | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 136,0mg |
Draslík | 168,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 60,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Vejce slepičí, Cukr krupice, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Vaječný bílek slepičí, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Marmeláda višňová, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mřížkový dort postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme na 30 minut odpočívat do chladničky. |
2 | Dortovou formu vymažeme máslem, z těsta vyválíme kruh a dortovou formu jím vyložíme a povrch několikrát propícháme vidličkou. Těsto potřeme višňovou marmeládou. |
3 | V kastrůlku rozpustíme máslo, necháme ho vychladnout. V misce ušleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak opatrně přimícháme dotuha ušlehaný sníh se špetkou soli. Nakonec přimícháme nasekané vlašské ořechy, máslo a vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme do formy na křehké těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180°C 45 minut. |
4 | V misce ušleháme tuhý sníh s cukrem, přimícháme do něj nasekané vlašské ořechy a těsně před dopečením korpusu sněhovou hmotu naneseme na téměř upečený korpus. Pečeme ještě 15 minut. |
5 | Po upečení dort necháme vychladnout a pomocí zdobícího sáčku a višňové marmelády utvoříme po povrchu dortu mřížky. |