Ušelo ze Slopného - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ušelo ze Slopného
Ušelo ze Slopného
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 22 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43273 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Polévka | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
5 dl | Mléko plnotučné |
4 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
0,5 l | Voda pitná |
400 g | Zelí kysané |
Vařená vajíčka | |
4 ks | Vejce slepičí |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 408,0mg |
Draslík | 314,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 511,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 776,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cukr krupice, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelí kysané, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ušelo ze Slopného postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku v 0.5 litru vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je vychlazené oloupeme. |
2 | Kysané domácí zelí v sítu mírně propláchneme pod tekoucí vodou (podle kyselosti), dáme do hrnce a zalijeme 0.5 litru vody. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a zelí, pomalu vaříme asi 15 minut pod pokličkou. Pak k němu přimícháme 5 dl mléka s 1 dl smetany. Za stálého míchání přidáme 2 vejce, vaříme asi 2 minuty, pak polévku odstavíme z plotny. Dochutíme ji solí (0.5-1 lžičkou) a cukrem, odstraníme koření. |
3 | Na talíře pokrájíme na čtvrtky uvařené vajíčka, zalijeme je "ušelem" a podáváme. |
Poznámka
K ušelu podáváme oloupané a nakrájené brambory, uvařené ve slupce.
Dobrá polévka, připomíná mi naši starodávnou couračku, ta se ale zahušťuje moukou rozmíchanou ve smetaně. Zelí jsem neproplachovala a drobné koření vařím v nerezovém čajítku, abych ho pak nemusela složitě lovit. Šlo by dát i do malého plátěného ubrousku nebo sáčku, jak to dělávaly naše babičky. Hodnotím kladně.