Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Ušelo ze Slopného 5 1
Celkový čas: 32 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 22 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 43273
Kategorie: Krémové polévky

Ingredience

Polévka
1 ks Bobkový list
1,5 kávová lžička Cukr krupice
5 dl Mléko plnotučné
4 ks Nové koření celé
5 ks Pepř černý celý
1 dl Smetana 33% (šlehačka)
0,5 kávová lžička Sůl
2 ks Vejce slepičí
0,5 l Voda pitná
400 g Zelí kysané
Vařená vajíčka
4 ks Vejce slepičí
0,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 317 kcal
Kilojoule 1 324kJ
4% Sacharidy 16 g
29% Tuky 21 g
12% Sodík 237 mg
30% Bílkoviny 17 g
Ušelo ze Slopného
  • Ušelo ze Slopného
  • 1
  • Ušelo ze Slopného
  • 2
  • Vložit obrázek

Ušelo ze Slopného postup přípravy receptu:

1

V rendlíku v 0.5 litru vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je vychlazené oloupeme.

2

Kysané domácí zelí v sítu mírně propláchneme pod tekoucí vodou (podle kyselosti), dáme do hrnce a zalijeme 0.5 litru vody. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a zelí, pomalu vaříme asi 15 minut pod pokličkou. Pak k němu přimícháme 5 dl mléka s 1 dl smetany. Za stálého míchání přidáme 2 vejce, vaříme asi 2 minuty, pak polévku odstavíme z plotny. Dochutíme ji solí (0.5-1 lžičkou) a cukrem, odstraníme koření.

3

Na talíře pokrájíme na čtvrtky uvařené vajíčka, zalijeme je "ušelem" a podáváme.

Poznámka

K ušelu podáváme oloupané a nakrájené brambory, uvařené ve slupce.

Komentáře a hodnocení

 
bruschetta
Ušelo ze Slopného
Dobrá polévka, připomíná mi naši starodávnou couračku, ta se ale zahušťuje moukou rozmíchanou ve smetaně. Zelí jsem neproplachovala a drobné koření vařím v nerezovém čajítku, abych ho pak nemusela složitě lovit. Šlo by dát i do malého plátěného ubrousku nebo sáčku, jak to dělávaly naše babičky. Hodnotím kladně.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept