Ovesný koláč s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovesný koláč s jablky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 43305 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
700 g | Jablka |
150 g | Máslo čerstvé |
200 g | Meruňky sušené |
250 g | Ovesné vločky |
2 polévková lžíce | Rozinky tmavé |
4 polévková lžíce | Sirup Golden |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
1,5 kávová lžička | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 117g |
---|---|
Cholesterol | 45,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,6mg |
Vitamín E | 5,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 74,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jablka, Meruňky sušené, Ovesné vločky, Voda pitná, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Rozinky tmavé, Sirup Golden mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ovesný koláč s jablky postup přípravy receptu:
1 | Kulatou nízkou misku na zapékání o průměru 20 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 190 °C. |
2 | Do pánve nasypeme nakrájené kousky oloupaných očištěných jablek, nakrájené sušené meruňky (musíme spařit vodou, abychom odstranili síru, kterou jsou meruňky ošetřené), propláchnuté rozinky, polovinu cukru a 1-2 lžíce vody. Zakryjeme a na mírném plameni vaříme 10-15 minut, občas promícháme, a potom sundáme z plamene. |
3 | Do další pánve nasypeme druhou půlku cukru, přidáme zbylé máslo, zlatý sirup (můžeme nahradit medem) a na jemno nastrouhaný čerstvý zázvor, na mírném ohni 1-3 minuty rozpouštíme cukr. Pak vmícháme ovesné vločky. |
4 | Větší část ovesné směsi, asi 3/4, dřevěnou lžící rozdělíme po dnu a okrajích vymazané zapékací misky, pak dáme vrstvu ovocné směsi a zbytek ovesné směsi. Dřevěnou lžíci jemně upěchujeme a 30 minut pečeme, dokud povrch nezezlátne. |