Kuře na citronech - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuře na citronech
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 43355 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
2 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 ks | Kuře |
2 polévková lžíce | Margarín |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 318,8mg |
Draslík | 927,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Kuře, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Margarín, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kuře na citronech postup přípravy receptu:
1 | Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom |
2 | odřízneme křídla a stehna. |
3 | Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nasekáme nadrobno. |
4 | V rendlíku rozehřejeme olej s margarínem (nejlépe light) vložíme kuřecí porce, které na mírném ohni ze všech stran opečeme dozlatova. Vyjmeme je, do šťávy vložíme mrkev, celer a cibuli a na stále mírném ohni za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zelenina má být měkká, ale nesmí zhnědnout. Přidáme citronovou šťávu, najemno nastrouhanou citronovou kůru, bazalku, bobkový list, osolíme, opepříme a přilijeme přibližně 150 ml vody. Za stálého míchání vaříme další 3 minuty, poté vložíme porce kuřete, přivedeme k varu, plamen stáhneme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 35-45 minut, dokud kuře není hotové. (Píchneme-li do masa, vytékající šťáva musí být čirá.) |
5 | Vyndáme kuře a zeleninu a uchováme je v teple. Z omáčky odstraníme bobkový list, dochutíme ji solí, pepřem, citronovou šťávou, případně i trochou cukru. Nalijeme ji na kuře se zeleninou, ozdobíme plátky citronu a podáváme s vařenou rýží nebo kuskusem a zelným salátem. |
Poznámka
Mrkev můžeme nahradit petrželí nebo pastinákem, řapíkatý celer pórkem.